fredag den 3. juni 2011

Lidt dage i Lima

Pigerne efterlod os i mandags, så nu er der helt stille herhjemme, helt ryddet og køleskabet er næsten tomt. Jakob, papá og jeg har brugt dagene på rengøring og oprydning, noget der virkelig trængte. Jakob og jeg har planlagt lidt af vores Huaraz-tur, hvor vi skal trekke og udforske. Vi har desuden experimenteret med diverse mayo-salatter, da der efter festen var et par 1-litersposer tilbage: ægge- og tunsalat. Mums.

Papito har fået pigernes seng, som pigerne betalte, som tak for at bo her, så nu kan vi endelig smide papito meget gamle, ulækre og stinkende madras ud sammen med metalsengen, som i midten havde form som et halvt udhullet påskeæg; metalstængerne har efter flere måtte bøje sig for Papitos vægt, som pga. hans højde jo er meget centreret i midten. Han var ikke meget for at smide sengen ud. Generelt er han typen der gemmer alt, også selvom det er klamt og i stykker. Hvis han bare så var typen, der i sidste ende genbrugte det, ville det være i orden. I stedet er der bare et værelse nede i stueetagen, som er fyldt med skrammel fra de sidste mange år. Så når man smider Papitos ting ud, skal man være snild og gemme det væk fra ham inden skraldemændene kommer og henter det. 

Et andet Papito-projekt, som blev realiseret i går, var hans årlige bad. Han siger jo altid, når man beder ham om at gå i bad (han lugter i en radius af en halv til en hel meter!): "Vil du måske have, jeg skal dø?". Et svar, som jeg at have snakket med en taxichauffør i Cusco, som efter sigende skulle være meget gængst blandt gamle mænd fra højlandet. Papito og mamina (min farmor) stammede fra Sikuani, en provins i Cusco, hvor det er så koldt om vinteren, at der er dødsfald hvert år. Oftest børn og gamle mennesker. Så det er måske ikke så mærkeligt, at papito forbinder vand og vinter med død. I hvert fald blev der kogt vand i går til Papito, hvorefter min far og hans brødre måtte kaste lidt vand af gangen, så han selv kunne skrubbe sig og vaske sig. 

Alt dette skete mens Jakob og jeg sov. Vi har de sidste par dage sovet meget længe, til en klokken 11-12 stykker. Så til morgenmad i tirsdags spiste vi jo bare en omgang frokost, som bestod af CEVICHE til 1,50 SOL. Det var måske lidt overdrevet at få rå fisk til morgenmad, men Jakob skulle jo lige prøve noget ceviche, inden vi tager væk fra kysten igen, og de sælger det kun til middag, så man må jo slå til! 
Om aftenen onsdag afholdt South American Explorers et foredrag af en Alaska-amerikaner, som ville gøre op med Machu Picchumyterne, og fortælle os, hvad man rent faktisk vidste, og hvad historien er op til det blev opdaget af Hiram Bingham. Han er ufaglært, men autodidakt til mange ting, blandt andet "prospecting" (lede efter mineraler, olie mm. - tror jeg!). Hans "thing" er research. Han gør det fra han står op om morgen til han går i seng, derfor har han lavet meget ekspeditioner med arkæologer og andre fagmænd, men aldrig drevet af penge. Han har gang i flere projekter, og et af dem er Machu Picchu, som desværre er blevet så turistet og så lidt arkæologisk udforsket, at man kan slippe fra at sige alt muligt, hvori man inddrager lidt inkakultur!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar